Tag Archives: General Data Protection Regulation

Konflikt medzi GDPR a novinármi

Po dlhé roky ochrana osobných údajov nepatrila medzi témy, ktoré slovenských novinárov nejako extra zaujímajú. Majú síce nespochybniteľnú zásluhu na informovaní verejnosti o existencii Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 (o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov), známeho pod skratkou GDPR, ale evidentne ich z celého GDPR zaujímala najmä maximálna sankcia, ktorá môže byť udelená za jeho nerešpektovanie. Nedávna aktivita rumunského Úradu na ochranu osobných údajov však ukazuje, že novinári by sa mali o ustanovenia GDPR a ich výklad zaujímať predsa len viac.

Continue reading

Kto si uvedomuje, čo prinesie nové Nariadenie o ochrane osobných údajov?

Nedávno som bol účastníkom dvoch odborných konferencii o ochrane súkromia  – Annual Privacy Forum 2016 (Frankfurt, Nemecko) a NIOS 2016 (Mojmírovce, Slovensko). Obidve nadväzovali na v máji tohto roku zverejnené Nariadenie o ochrane osobných údajov, známe tiež pod skratkou GDPR (General Data Protection Regulation), ktoré od 25. mája 2018 v celej EÚ nahradí jednotlivé národné zákony o ochrane osobných údajov. Zaujímavá skúsenosť. Continue reading

Už čoskoro – reforma ochrany osobných údajov v EÚ

O niekoľko dní vyvrcholí niekoľkoročné úsilie o reformu ochrany osobných údajov v Európskej únii. Čo-to som o tom písal už pred rokom a pol. Legislatívny process (zdokumentovaný tu), ktorý má nahradiť doteraz platnú Smernicu o ochrane osobných údajov z r. 1995 dospel do štádia, kedy má dohodnuté výsledné znenie nového Nariadenia o ochrane osobných údajov (General Data Protection Regulation) schváliť Európsky parlament. Budúci týždeň zasadá  Európsky parlament a v programe na 14.apríla je naplánovaný bod “Personal data protection: processing and free movement of data (General Data Protection Regulation) – Vote scheduled”. V prípade schválenia nové Nariadenie začne platiť až po oficiálnom zverejnení schváleného znenia, pričom “naplno” až po dvojročnom prechodnom období. Tí, ktorí sa už nemôžu dočkať, nájdu (pochopiteľne zatiaľ ešte neoficiálny) text Nariadenia napríklad na webstránke Rady EÚ.