ochrana osobných údajov

august 13, 2019

GDPR – až teraz to začína byť zaujímavé

Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 („Nariadenie“), známe pod skratkou GDPR,  v uplynulom roku vďaka médiám až nadmieru viditeľné, v súčasnosti ako keby upadalo do zabudnutia. A to je škoda, lebo až keď začali dozorné orgány – u nás Úrad na […]
november 25, 2018

Konflikt medzi GDPR a novinármi

Po dlhé roky ochrana osobných údajov nepatrila medzi témy, ktoré slovenských novinárov nejako extra zaujímajú. Majú síce nespochybniteľnú zásluhu na informovaní verejnosti o existencii Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 (o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov), známeho pod […]
január 10, 2018

Brexit a cezhraničný prenos osobných údajov

Napriek mnohým správam o Brexite som zatiaľ nezachytil, že by sa niekto zamyslel nad jeho dôsledkami pre spracovanie osobných údajov. Včera (9.1.2018) urobila Európska komisia asi prvý krok v tomto smere, keď zverejnila upozornenie na to, ako sa po Brexite budú musieť […]
december 20, 2016

Aké pravidlá a zákony majú platiť v kybernetickom priestore?

Podľa strategického dokumentu EÚ medzi základné princípy kybernetickej bezpečnosti patrí aj požiadavka, aby hodnoty, zákony a normy,ktoré usmerňujú náš každodený život, platili rovnako v digitálnom ako aj fyzickom svete.  Znie to logicky a ľuďom by to nepochybne uľahčilo život. Na druhej strane onen digitálny svet […]
september 25, 2016

Kto si uvedomuje, čo prinesie nové Nariadenie o ochrane osobných údajov?

Nedávno som bol účastníkom dvoch odborných konferencii o ochrane súkromia  – Annual Privacy Forum 2016 (Frankfurt, Nemecko) a NIOS 2016 (Mojmírovce, Slovensko). Obidve nadväzovali na v máji tohto roku zverejnené Nariadenie o ochrane osobných údajov, známe tiež pod skratkou GDPR (General Data Protection Regulation), ktoré […]
jún 13, 2016

Pre tých, ktorých stretávame, prestávame byť neznámymi

Vďaka Internetu možno s trochou nadsadenia povedať, že bežný človek dnes pôsobí v dvoch svetoch – fyzickom a virtuálnom. Vo fyzickom svete pri náhodných stretnutiach, na ulici,  či pri cestovaní dopravnými prostriedkami je človek, ktorého vidím, len jeden z mnohých, neznámy. Niečo málo sa o […]
máj 4, 2016

Všeobecné nariadenie o ochrane údajov

Dnes, t.j. 4.5.2016 bolo v Úradnom vestníku Európskej únie oficiálne publikované „Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov)“ […]
apríl 8, 2016

Už čoskoro – reforma ochrany osobných údajov v EÚ

O niekoľko dní vyvrcholí niekoľkoročné úsilie o reformu ochrany osobných údajov v Európskej únii. Čo-to som o tom písal už pred rokom a pol. Legislatívny process (zdokumentovaný tu), ktorý má nahradiť doteraz platnú Smernicu o ochrane osobných údajov z r. 1995 dospel […]
január 3, 2016

Čo z uplynulého roku stojí za pripomenutie

Neuškodí pripomenúť si a (opätovne) zhodnotiť niektoré udalosti z uplynulého obdobia – veď takým spôsobom sa dajú objaviť vzájomné súvislosti medzi rôznymi udalosťami, ktoré sa izolovane môžu zdať menej zaujímavými. Pozrime sa takto na to, čo sa v roku 2015 udialo na Slovensku v oblastiach […]
september 30, 2014

O čom bude nové „Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov“

Aj keď nám v minulom roku pribudol „nový“ zákon o ochrane osobných údajov (122/2013 Z.z.), až tak nový zas nie je, nakoľko rovnako ako predchádzajúci (428/2002 Z.z.) vychádza z Direktívy EU 95/46/EU, prijatej pred 19 rokmi (v októbri 1995). Nie je však žiadnym tajomstvom, že už […]